Leeuwarders willen dat de Nieuwestad in de toekomst een groenere uitstraling krijgt. Dat blijkt uit de online vragenlijst over de Nieuwestad en Peperstraat die bewoners, bezoekers en ondernemers van 2 april tot en met 5 mei konden invullen.
1.734 mensen hebben de vragenlijst helemaal ingevuld. Vrijwel 80% van hen woont in de stad Leeuwarden, een kleine 10% woont binnen de gemeente en ruim 10% woont daarbuiten. De resultaten van de vragenlijst (bijgevoegd in de bijlage) zijn een belangrijke inbreng voor het ontwerp van de vernieuwde Nieuwestad en Peperstraat.
“De Nieuwestad is springlevend! Wat mooi dat zo veel mensen hun mening hebben gegeven over het hart van onze binnenstad. De resultaten komen mooi overeen met de wensen die bewoners, en ondernemers in de binnenstad eerder hebben aangegeven”, zegt Hein de Haan, wethouder voor het Programma Binnenstad. “We kunnen nu aan de slag met een mooie, vernieuwde Nieuwestad waar alle Leeuwarders zich fijn voelen.”
Meer groen, steun voor fiets
Uit een meerkeuzelijst kon iedereen drie wensen aangeven voor de toekomstige Nieuwestad en Peperstraat. Daaruit blijkt dat 60% meer groen een goed idee vindt: vooral meer bomen en grotere groenvakken zijn populair. Ruim 30% vindt het belangrijk dat de Nieuwestad een fietsroute blijft. Verder willen mensen graag meer bankjes om op te zitten en zijn de terrassen populair.
Bezoekers komen vooral om te winkelen (74%) en voor horecabezoek (44%). Het meest gewaardeerd worden de gracht en de historische gebouwen aan de Nieuwestad. Ook het groene Waagplein vinden veel bezoekers mooi en gezellig.
Zorgen en ideeën
Maar er zijn ook zorgen, blijkt uit de opmerkingen en suggesties die veel mensen gaven. Het kruispunt van de Nieuwestad met de Peperstraat en de Wirdumerdijk vinden veel voetgangers en fietsers gevaarlijk en ook sociaal onveilig. Zwerfvuil en rommelig geparkeerde fietsen, scooters en auto’s zijn een ergernis. Ook vinden veel mensen dat de Peperstraat er op is achteruitgegaan.
Veel Leeuwarders kwamen ook met ideeën: een openbaar toilet bijvoorbeeld, of een speelplek. Veel mensen willen de Nieuwestad en Peperstraat helemaal autovrij (behalve voor bevoorrading). Sommigen willen de hekjes terug die vroeger langs de waterkant stonden. Veel Leeuwarders vinden het ook belangrijk dat er genoeg ruimte blijft om je fiets te stallen.
Bosch Slabbers maakt ontwerp voor De Nieuwestad Vernieuwt
Het bureau Bosch Slabbers Landschapsarchitecten gaat de nieuwe inrichting van de Nieuwestad en Peperstraat ontwerpen. Zij zijn de winnaar geworden van een aanbesteding waar 4 bureaus is gevraagd een voorstel in te dienen. Bij het ontwerp maakt Bosch Slabbers gebruik van de uitkomsten van de vragenlijst. Ook helpt een representatieve werkgroep van 25 Leeuwarders mee met het ontwerpproces. Dat gebeurt tijdens een aantal werksessies voor en na de zomervakantie.
Naast de Nieuwestad en de Peperstraat wil het college van b. en w. ook geld reserveren voor de herinrichting van de Sint Jacobsstraat. Later vraagt het college de gemeenteraad om dit goed te keuren. Dit maakt het mogelijk om de Sint Jacobsstraat tegelijk met de Nieuwestad en de Peperstraat aan te pakken.
Ook vragen burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad om geld te reserveren voor een fietsenkelder onder de panden van Costes en Cotton Club (de oude V&D) aan de Nieuwestad. Hier kunnen naar verwachting zo’n 1000 fietsen worden geparkeerd. Hierdoor zijn er minder fietsenrekken op straat nodig, waardoor er een kans ligt om de Nieuwestad nog aantrekkelijker in te richten.
Of deze verbouwing doorgaat, is onder meer afhankelijk van subsidie van het Rijk. In oktober wordt duidelijk of de subsidie wordt verleend.
Een definitief besluit van de raad over de fietsenstalling wordt eind 2024 verwacht. Begin 2025 kan de gemeenteraad naar verwachting een beslissing nemen over het ontwerp voor de Nieuwestad, de Peperstraat en de Sint Jacobsstraat.
Programma Binnenstad
De Nieuwestad Vernieuwt maakt deel uit van het Programma Binnenstad. Met dit programma wil Gemeente Leeuwarden zorgen dat de binnenstad ook in de toekomst dé plek is om te wonen, te werken en te bezoeken.
Het Programma Binnenstad is tot stand gekomen met inbreng van bewoners, ondernemers en veel andere belangengroepen. Zij hebben aangegeven wat ze belangrijk vinden voor de toekomst van de binnenstad. Daarbij staat voorop dat de binnenstad prettig is om te verblijven. Daar hoort bijvoorbeeld meer groen bij, meer autoluwe straten die worden heringericht en een prettig woonklimaat.