Eerste ecosloot van Nederland in Leeuwarden!

Vrijdag 12 juli hebben buurtbewoners, schoolkinderen van basisschool De Vossenburcht, wijkpanels, docenten van Hogeschool Van Hall Larenstein, wethouder Duurzaamheid Evert Stellingwerf en vele anderen de feestelijke opening van de ecosloot gevierd! Deze bijzondere gelegenheid was het perfecte moment om te benadrukken hoe belangrijk het is om de natuur om ons heen te koesteren.

Ontstaan van de ecosloot

De ecosloot is gerealiseerd door een combinatie van geluidswerende hederaschermen langs de Nicolaas Beetsstraat en de voormalige hekwerken van het WTC. Deze groene sloot heeft een regelbare waterstand, wat talloze ecologische mogelijkheden biedt. Dit unieke project toont in de praktijk aan dat ideale omstandigheden voor flora en fauna leiden tot meer biodiversiteit. Bijna alle gebruikte materialen zijn afkomstig uit projecten van de gemeente en het groenonderhoud. Op deze manier zijn alle materialen duurzaam hergebruikt. Onder de sloot zijn gekapte stammen uit de gemeente, stronken, tegels van het NK-Tegelwippen en stenen verwerkt, waardoor het water zowel kan worden geborgen als afgevoerd.

Omgeving van de sloot
Rond de sloot zijn diverse planten geplant, zoals oude appel en perenrassen, bessen- en hazelnootstruiken, inheemse en ramblerrozen, keukenkruiden en inheemse kruidachtige planten als daslook, stinkende gouwe, ooievaarsbek e.a. Dit creƫert een oase voor insecten en vogels. Takken begroeid met mossen bieden een fijne plek voor egels, padden en salamanders. Naast al het groen zijn er ook bollen geplant, wat zorgt voor een kleurrijke aanblik. Zo ontstaat er een rijk gebied met veel verschillende soorten groen en plek voor allerlei kleine diersoorten.

Samenwerking
De aanleg en coƶrdinatie van de sloot zijn uitgevoerd door de buitendienst van de gemeente Leeuwarden. Daarnaast is er een vleermuizendeskundige bij het project betrokken en werken studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein mee aan de ecosloot en de omgeving. De studenten volgen nauwlettend hoe het beheer van de sloot verloopt en welke resultaten dit oplevert. Dit is niet alleen interessant voor de omwonenden, maar ook voor de studenten zelf, omdat deze zogenoemde ‘dichte sloot’ een unieke plek in Nederland vormt.

Al met al was de opening een groot succes en we hopen dat er de komende jaren nog meer zal groeien en bloeien in en rondom de ecosloot!