Wandelroute monumentaal groen

Geniet van groen in en om de stad Leeuwarden met het boekje ‘Monumentaal groen’. In het midden van de negentiende eeuw kon Leeuwarden een van de groenste steden van Nederland genoemd worden. De binnenstad was toen vrijwel geheel omvat door een fraaie groene gordel waar van de Prinsentuin midden in het noordelijk deel van die gordel het hoogtepunt vormde. Vanaf die tijd is er veel veranderd.

Vroeger waren de meeste parken en tuinen alleen overdag open. Hekken, muren of sloten schermden de parken af en ’s avonds gingen ze op slot. Helaas zijn er ook veel oude bomen verdwenen ten gevolge van stedelijke druk en ziekten.

In de binnenstad zijn niet-openbare binnentuinen achter bijvoorbeeld de Kanselarij, Zalen Schaaf en
Nieuwestad 108. Wat verder weg van de binnenstad zijn er meerdere plantsoenen en grotere groene gebieden als Abbingapark, Julianapark, Zamenhofpark en de Potmarge.

Natuurgebieden met bos zijn er ook vlak buiten of aan de rand van de stad. Genoemd kunnen worden: Froskepôlle, De Groene Ster, Leeuwarder Bos en Bosk fan Pylkwier.

Meer informatie over de parken en andere groene gebieden in en om Leeuwarden leest u in het boekje ‘Monumentaal groen’. Download het boekje en geniet van de wandeling. Deze duurt ongeveer twee en een half uur.