Gemeente Leeuwarden heeft vier nieuwe Lokale Helden

De gemeente heeft niet drie, maar vier – ja, je leest het goed – VIER nieuwe Lokale Helden benoemd. Deze duurzame doeners werden op 10 oktober door wethouder Evert Stellingwerf persoonlijk in het zonnetje gezet tijdens de Heldendag. En terecht, want deze toppers maken de wereld stukje bij beetje een betere plek.

Maak kennis met de nieuwe helden

Wie zijn deze duurzame en sociale Helden die Leeuwarden op de kaart zetten? Hier komen ze:

Yn’e Sinne Farm
Opgericht door Joël van den Broek, die zweert bij lokaal, vers en natuurlijk eten. Samen met zijn vriendin en talloze vrijwilligers tovert hij ongebruikte lapjes grond om tot weelderige markttuinen, met respect voor moeder natuur. Want alleen gezonde bodems leveren de allerbeste oogst, aldus Joël. Mee smullen? Neem een abonnement en deel mee in de oogst van de week!

Sta Op voor Kinderen
Richard van der Pols’ stichting geeft tweedehands spullen een tweede leven door huizen op te ruimen. De buit wordt gedoneerd aan kwetsbare gezinnen in Nederland, Roemenië en de Dominicaanse Republiek. En alsof dat nog niet genoeg is, trakteert hij kinderen op gratis etentjes met hun ouders tijdens familiediners in de DOAS.

MOES
Koos Pot, de powervrouw achter sociale supermarkt MOES, is vastberaden om de armoedekloof te dichten en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven. Haar supermarkt in Leeuwarden is dé plek voor betaalbare boodschappen als je krap bij kas zit.

Judith Meurs
Deze Global Responsibility & Leadership studente aan RUG Campus Fryslân is een ware wereldverbeteraar. Ze zet zich in voor duurzame impact bij verschillende clubs en pleit voor meer duurzaamheid in het onderwijs als bestuurslid van Studenten voor Morgen.

Hoe werden de Helden gekozen?

De inwoners van Leeuwarden droegen zelf kandidaten aan voor de eretitel ‘Lokale Held’. Vervolgens ging de gemeente samen met de oud-helden van 2023 rond de tafel om de nieuwe lichting voor dit jaar te selecteren.

Op weg naar een betere wereld

Heldendag is hét moment waarop Leeuwarden de schijnwerpers zet op de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. Deze 17 doelen vormen dé wereldwijde agenda voor een eerlijkere, duurzamere en betere wereld in 2030. Leeuwarden draagt als Global Goals-gemeente met trots bij aan deze missie, samen met haar inwoners, bedrijven en organisaties.

Door Lokale Helden in het zonnetje te zetten, zegt de gemeente eigenlijk: “Bedankt allemaal, jullie zijn echte wereldverbeteraars!” En gelijk hebben ze.

Dus, Leeuwarders, laat je inspireren door deze groene voorvechters en ga zelf ook aan de slag voor een duurzamere planeet. Want samen maken we het verschil, stap voor stap. Op naar een mooiere wereld in 2030 – met de gemeente Leeuwarden voorop!