Wethouder Duurzaamheid, Evert Stellingwerf, deed op 21 maart de aftrap van het NK Tegelwippen. De wethouder verwijderde met een kraan een aantal stelconplaten voor de nieuwe biodiverse tuin van Technea op de Hemrik. Bij The Capital in de Oranjewijk werden tegels gewipt en de ingang mooi gemaakt met planten.
Vergroenen van een bedrijventerrein? Technea laat zien dat het kan!
Luuk Dijkhuis en Wim Terpstra zijn sinds 1998 compagnons en hebben allebei wel een visie op het vergroenen van Nederland. Dit jaar bestaan ze 25 jaar. Het bedrijfsbezoek van wethouder Evert Stellingwerf op maandag 20 maart werd daarom extra feestelijk met een slagroomtaart. Daarnaast hielp de wethouder ook even een handje mee met het weghalen van stelconplaten voor de nieuwe tuin op het terrein van Technea. Dit in kader van de landelijke actie NK Tegelwippen die dinsdag 21 maart van start gaat.
Technea is specialist in duurzame energie. Ze ondersteunen installateurs, adviseurs en architecten bij de verduurzaming van woningen en bedrijven. Denk hierbij aan advies, engineering en distributie van verwarmingssystemen (Variotherm), douche warmtewisselaars (QBlue en Joulia), ballastvrije montage van zonnepanelen (Jual Solar), zonneboilersystemen (Consolar), warmtepompen (AT-tec) en biomassa Pelletketels (Woodco).
Circulariteit wordt nu steeds belangrijker in de productie van goederen. Alleen iemand moet beginnen met het stellen van de vraag: “Kan het duurzaam(er)?” Met dit idee begonnen Wim en Luuk in 1998 Technea. Zij waren toen de 1e groothandel die volledig specialiseerde in duurzame installatietechnieken. Ze hadden toen al het vermoeden dat energie wel eens de duurste kostenpost kon worden, maar toen geloofden niemand hen. Ook stonden veel duurzame ontwikkelingen nog in de kinderschoenen. Wat begon met zonneboilers en de import van regenwaterinstallaties is nu uitgegroeid tot een goedlopend bedrijf voor de bouwkolom in het verduurzamen van woningen. Klanten kunnen bij het inmiddels 25 tal personeel van Technea terecht voor technisch advies, tekenwerk, calculaties en projectbegeleiding. De ontwikkeling die het bedrijf heeft meegemaakt de afgelopen 25 jaar is een prestatie die een flinke slagroomtaart waard is.
Werken aan een groene wereld
Geld verdienen is niet het hoofddoel van Technea. Ze vindt het belangrijk om te werken aan een groene wereld. Ook nemen ze hun verantwoordelijkheid bij het bieden van werkplaatsen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Duurzaamheid druppelt door in alles wat Technea doet; van de kartonnen koffiebekertjes, tot het gasloos bedrijfspand wat verwarmd wordt met een pelletketel. Een deel van de winst investeert Technea in het vergroenen van Nederland en het herstellen van de biodiversiteit. Ze zijn bezig met de aanleg van een biodiverse tuin op hun eigen terrein en geven financiële steun aan coöperatie Land van ons. Zo kan de coöperatie landbouwgrond kopen om deze vervolgens natuurvriendelijk te beheren.
Stelconplaten weghalen voor het NK Tegelwippen
Wethouder Evert Stellingwerf deed de aftrap van de landelijke campagne NK Tegelwippen op het terrein van Technea. Met deze campagne wil de gemeente zoveel mogelijk inwoners en bedrijven enthousiasmeren en inspireren om tegels op het eigen terrein te vervangen door groen. Met de biodiverse tuin laten Luuk en Wim laten zien hoe vergroening en verduurzaming van het bedrijventerrein eruit kan zien. Er zijn al meer bedrijven die hun terrein vergroend hebben, maar zij leggen in dit deel een groen puzzelstukje neer. Wie volgt?
Biodiverse tuin
De aanleg van de duurzame tuin is een cadeau voor de medewerkers van Technea. Straks kunnen zij lunchen en werken in het groen. Ook worden de muren van het pand mee vergroend. Wie het eindresultaat wil bekijken moet nog even wachten tot begin september. Ook heeft hovenier Meine van Beets nagedacht over het hergebruik van materialen. Het afgegraven zand gaat naar de Maximaschool en het surfstrand van de Grote Wielen.