Vragen over groen in de Gemeente Leeuwarden? Op deze site vind je het antwoord!
Welke inwoner projecten zijn er in jouw buurt?
Veelgestelde vragen
Hoe vaak wordt het blad van de straat opgeruimd?
Tussen oktober en december maken we meerdere keren een ronde door de straten en parken om bladeren op te ruimen. Dit gebeurt vaker op plekken waar veel bomen staan, zodat de wegen en fietspaden veilig blijven.
Hoe kan ik een gevaarlijke situatie door bladeren melden?
Als je een gevaarlijke situatie door bladeren ziet, bijvoorbeeld gladheid op een fietspad of stoep, kun je dit melden via meldingen.leeuwarden.nl. Wij zorgen er dan voor dat het probleem zo snel mogelijk wordt opgelost.
Wanneer wordt een boom gekapt?
Het doel van de groenbeheerders is altijd: een boom zo gezond mogelijk gezond oud laten worden. Het kappen van een boom is de minst gewenste beslissing. We willen namelijk ook graag de gemeente vergroenen, wat soms haaks lijkt te staan op het kappen van bomen. Maar soms moet het. Dat is in de volgende gevallen zo:
- De boom is dood;
- De boom kan omvallen of takken verliezen, bijvoorbeeld door zwamaantastingen, scheuren of houtrot;
- De boom zit de groei en gezondheid van een andere boom in de weg. De boom met de minst gunstige toekomstverwachting wordt weggehaald zodat de andere boom gezond oud kan worden. Dit gebeurt ook bij spontaan groeiende bomen;
- De boom zorgt voor ernstige en overmatige schade aan de omgeving;
- De boom moet weg, omdat geplande werkzaamheden aan de weg of riolering niet kunnen worden uitgevoerd zonder de gezondheid of levensvatbaarheid van de boom aan te tasten;
- De boom zorgt voor ernstige overlast. Overlast van bladeren, zaden, vruchten, allergieën, bladluis of schaduw in de tuin of op zonnepanelen vallen hier niet onder.
Op welke kaart kan ik zien welke bomen gekapt worden?
De online bomenkaart vindt u op www.groenleeftinleeuwarden.nl/bomenviewer. Hierop staan rode kruisjes, die aangeven welke bomen gekapt moeten worden. Dit heet vellen. U leest er ook de reden van de kap en of er een nieuwe boom voor in de plaats komt.
Op deze kaart staan alleen de bomen die gekapt gaan worden.
Wat heeft een boom nodig om gezond oud te worden?
Net als de mens heeft een boom licht, water, zuurstof en voedingsstoffen nodig. Bomen kunnen honderden jaren oud worden, maar in de stad worden ze over het algemeen een jaar of 80. Dit heeft te maken met de beschikbare ruimte die een boom nodig heeft om te kunnen groeien, of de grond niet te veel verdicht is door auto’s, en hoe groot de boom uiteindelijk wordt. De vuistregel is voor elk levensjaar 1 m3, dus 80 jaar = 80 m3 (8x10meter en dan 1 meter diep). Een volwassen boom heeft uiteindelijk 80 kuub grond nodig. Die ruimte is er meestal niet in stedelijk gebied, want in de grond liggen veel kabels en leidingen, rioleringsbuizen, etc. Door technieken en afhankelijk van de locatie kan het wel wat minder qua kuubs, maar dit geeft wel een goede indicatie van wat een boom nodig heeft. Ook is er niet altijd ruimte voor bomen. Waar een boom staat kan bijvoorbeeld geen woning, winkel of evenement komen. Toch doet de gemeente Leeuwarden er alles aan om de bomen een goede start te geven en ze gezond te houden.
Wat kan ik doen met mijn kerstboom
Elk jaar organiseert gemeente Leeuwarden een kerstbomenactie. U kunt uw boom op een vooraf aangekondigde datum aan de straat zetten. Zo zorgen we er samen voor dat zoveel mogelijk bomen op een milieuvriendelijke wijze worden vermalen tot compost.
Wie haalt uw boom op?
Leerlingen van basisscholen, enkele wijkpanels, buurtverenigingen, doarpsbelangen en Skrep gaan de straat op en wijk en dorp in om kerstbomen te verzamelen. Per boom krijgen de kinderen hiervoor een sinaasappel en een lot die kans maakt op een boekenbon. Ook de organiserende school of vereniging wordt er beter van. Zij krijgen per boom € 0,50.
Wat gebeurt er met de verzamelde bomen?
De bomen worden door de gemeente verzameld en versnipperd. Deze snippers worden gecomposteerd.
Wat moet u doen?
U kunt uw boom in de ochtend aan straat zetten zonder pot of versiering. Wanneer er nog potten of versiering aan de boom zitten komt dat in het compost en uiteindelijk weer in de natuur.
Wat moet u doen als uw boom niet opgehaald wordt?
- U kunt uw boom voor 16.00 uur naar een plek brengen die op de lijst staat.
- U kunt uw boom naar de milieu straat brengen.
- U kunt uw boom in stukken in de groencontainer doen.
- U kunt uw boom aanmelden als grof vuil bij Syp van Omrin.
In welke periode worden bomen herplant?
Herplant gebeurt in de tijd als er geen blad aan de bomen zit. Dit is van eind november tot ongeveer half maart. Soms lukt het niet om in hetzelfde seizoen te kappen en te herplanten. Dan schuift de herplant op naar het volgende plantseizoen. Daarom ziet u soms al plantvakken gemaakt met drie boompalen. We planten alleen bomen terug op plaatsen waar zij gezond oud kunnen worden.
Het laatste nieuws
Hoe klimaatbestendig is jouw buurt?
Hoe klimaatbestendig is jouw buurt? Dat hebben we voor jou in kaart…Kerstbomenactie 2025
Woensdag 8 januari 2025 organiseren wij weer de jaarlijkse kerstbomenactie in een…Waarom we bomen kappen en herplanten
De kapronde is in de periode tussen december 2024 en half maart…Geslaagde opening Natuurleerpad Camminghaburen
Op vrijdag 6 december is het Natuurleerpad in Camminghaburen feestelijk geopend door…Gemeente Ede wint titel Bodemdierenstad 2024!
Leeuwarden greep net naast de winst dit jaar. Regenwormen, pissebedden en spinnen…Vergroen je eigen tuin
De meeste percelen in de gemeente zijn in eigendom van inwoners en bedrijven. Help het klimaat een handje en vergroen je eigen tuin. Bijvoorbeeld met een regenton, tegels vervangen door planten en struiken, een groen dak of plant een boom. Wij helpen jou met subsidies en tips.
Inspiratie nodig? Kijk dan in het inspiratieboek Klimaat & Biodiversiteit van de gemeente Leeuwarden. Daarin vind je 45 tips om jouw tuin groener en klimaatbestendiger te maken.
Vergroen je buurt
Heb je zelf geen tuin, maar vind je tuinieren leuk? En heb je een uurtje over? Doe mee met een groene buurtactiviteit in jouw straat of wijk. Bijvoorbeeld meehelpen bij het oogsten in de buurttuin, fruitbomen snoeien of het netjes houden van een speelparkje. Meehelpen in het groen is gezellig, leerzaam en soms een goede workout!