Binnentuin dbieb

Binnentuin dbieb: ontstaan vanuit duurzaamheid en liefde voor de natuur

Enkele jaren geleden verhuisde de bibliotheek, ook wel bekend als dbieb, naar de Blokhuispoort in Leeuwarden. Een oude gevangenis is echter niet direct geschikt als bibliotheek vanwege de kleine hokjes, gangen en ruimtes. Voor veel van deze ruimtes werd een oplossing gevonden, maar de grond in de ommuurde binnentuin bleef een uitdaging. Ayesha van het programmeringsteam bij dbieb vond dit jammer en besloot in actie te komen.

“De binnentuin van dbieb heeft geen 'normale' grond. De hele oppervlakte is bezaaid met puin en bedekt met een dun laagje zand. Dit is niet ideaal voor planten. Wil je toch iets planten, dan moet je al het puin met een graafmachine verwijderen of nieuwe grond storten. dbieb besloot dit plan voorlopig niet uit te voeren.”

Ontstaan van iets moois
In de tussentijd zag Ayesha dat er in de binnentuin van alles begon te groeien. Ze ontdekte dat met weinig middelen al een mooi gebied kon ontstaan. “De kunst is om de tuin zijn gang te laten gaan. Hierdoor groeien eerst de pionierplanten, de eerste planten die in een gebied verschijnen. Jaar na jaar wordt de grond sterker en voedzamer en is er meer ruimte voor andere soorten planten en beestjes.”

Tegels uit andermans tuin
Terwijl Ayesha zich bezighield met de tuin, ontmoette ze Bonny, projectmedewerker Steenbreek bij de gemeente Leeuwarden. “Ayesha en ik wonen dicht bij elkaar. We leerden elkaar kennen toen we samen de buurttuin nieuw leven inbliezen. Toen kwam de binnentuin van dbieb ter sprake.” Bonny vertelde Ayesha over het NK-Tegelwippen en de steenbreekacties in de wijken en dorpen en inspireerde haar met ideeën voor het hergebruik van tegels uit andermans tuin. Ayesha was meteen enthousiast en vond dit een geweldig idee om in de binnentuin toe te passen.

Er werd een constructie bedacht waarbij stenen in een halve cirkel in de tuin werden gelegd. Dit zijn kleine stukjes grond waar plantjes worden geplant. Er wordt ook een bordje in de vorm van een levensgrote plantensteker bij de stenen geplaatst, zodat men kan zien uit welke straat de gewipte tegels komen. Door de campagne van het NK-Tegelwippen en de binnentuin te combineren, wordt het een gezamenlijk project waarbij de gemeente Leeuwarden groener wordt en de binnentuin meer vorm krijgt. “Wat ik zo leuk vind, is dat het ontstaat vanuit duurzaamheid en liefde voor de natuur,” vult Ayesha aan.

De binnentuin als leerproject
De binnentuin is een leerproject om anderen te laten zien hoe eenvoudig het is om een tuin aan te leggen met weinig geld en gerecyclede materialen. Samen met ecologisch hovenier Gilberto van de gemeente Leeuwarden is onderzocht wat er allemaal groeit in de binnentuin. Gilberto ontdekte 47 verschillende soorten planten die spontaan groeien, zoals trilgras, wilde kruiden en mos. Ook leven er veel beestjes, zoals pissebedden, mieren en duizendpoten. En dat is nog maar het begin! Ayesha voegt toe: “Ik weet dat ook bij andere bibliotheken binnentuinen worden gebruikt voor community-projecten. Dat past perfect bij een bibliotheek. De plek waar mensen samenkomen om elkaar te ontmoeten en om van elkaar te leren.”

Liefde voor de natuur
Steeds meer mensen zijn nieuwsgierig naar de tuin. Zo nu en dan komt er iemand kijken en dromen ze mee over hoe de tuin eruit kan zien, waar een pad kan komen of waar een bankje kan staan. “Leuke ideeën zijn altijd welkom, want zo wordt de tuin van alle bezoekers van dbieb.” Als je Ayesha vraagt wat ze hoopt te zien over een paar jaar, zegt ze: “Ik hoop dat het een plek wordt waar mensen een boekje pakken en lekker in het gras liggen lezen. Dat je het gezoem van bijtjes hoort en een framboosje kunt plukken als tussendoortje.”

Men is vooral benieuwd hoe de tuin er uiteindelijk uit gaat zien. Het mooie is: dat weten we nog niet. Het mag ontstaan. Het is maar net wat voor stenen er binnenkomen en welke plantjes er groeien. Voor veel mensen is dit lastig te begrijpen. Ayesha adviseert: “Denk niet te ingewikkeld. Bedenk dat als je de natuur zijn gang laat gaan, er al heel veel mooie dingen ontstaan.”

Wil je meer ervaringsverhalen lezen en te weten komen over het NK-Tegelwippen? Klik dan hier.