Tips & Tricks

Je eigen omgeving zo groen mogelijk maken en op die manier bijdragen aan meer natuur, wateropslag en -afvoer, schaduw of “gewoon” lekker genieten van al het moois en lekkers dat groen te bieden heeft? We geven je graag tips!

1. Iedere plant op de juiste plaats

Een plant die op de juiste plaats staat is een gemakkelijke plant:

2. Maai Mei niet!

Goed nieuws: u bereikt het meeste voor de bloemen en de insecten door minder te maaien. Doe ook mee met de actie Maai Mei niet!

3. Vergroen je tuin of vang regenwater op

Liggen er tegels in je tuin en vervang je deze door gras of planten? Of voorzie je jouw buitenmuur van planten? Dan kun je subsidie aanvragen.

Vraag subsidie aan voor:

  • het vergroenen van je tuin (tegels vervangen door groen)
  • het vergroenen van buitenmuren
  • de aanleg van een groen dak
  • een regenton
  • het afkoppelen van uw regenpijp van het riool
  • het opvangen van regenwater in een speciale installatietank 
  • een regenwaterschutting
  • een water recycling systeem

Alle spelregels en aanvraagformulieren vindt je op de website van de gemeente Leeuwarden.

4. Vergroen je buurt

Adopteer een boomspiegel

Straten worden mooier, groener en aantrekkelijker met planten en bloemen in een geveltuin, een boomspiegel, openbaar groen en plantenbakken. De gemeente biedt bewoners verschillende mogelijkheden om in de eigen omgeving, op gemeentegrond, groen te creëren en te onderhouden.

Lees hier alles over de spelregels!

5. Plant inheemse, natuurlijke soorten

Inheemse soorten komen natuurlijk in Nederland voor en groeien dus goed in ons klimaat. Ook zijn ze een belangrijke voedselbron en/of woonplek voor insecten en andere dieren. Ga je in je tuin aan de slag met planten? Plant dan ook gelijk een paar inheemse vaste planten of struiken. Het IVN helpt je graag met meer tips en informatie.

6. Ruil stekjes en zaden

Weinig budget? Een makkelijke, goedkope manier om je tuin of balkon te vergroenen is stekjes of zaden delen of ruilen. Zo is er de Zadenbibliotheek Fryslân en ook via Facebook is er een actieve groep mensen die onderling stekjes uitwisselen.

7. Koop en eet lokaal geproduceerd eten en drinken

Via de website van Eetbaar Fryslân kun je alle informatie vinden over de voordelen van lokaal geproduceerd voedsel en de plaatsen waar je dit kunt kopen.

8. Meer dieren en planten in de tuin: hoe doe je dat?

Kijk voor inspiratie, instructievideo’s en meer op de website van Stichting Steenbreek. Daar vind je alles wat jij met jouw tuin of balkon kunt doen voor een beter klimaat, een gezondere bodem, rijke beplanting, een betere leefomgeving voor dieren en hoe je jouw tuin duurzaam kunt onderhouden.