Kruidenspiraal van oude tegels

“Het is zo leuk om de tuin na 40 jaar weer een opknapbeurt te geven.”

Hoe leuk is het: een paar vierkante meter tuinoppervlak dat jij en je buren omtoveren tot het mooiste plekje van de wijk. Van een stek-kast tot een heuse kruidenspiraal gemaakt van hergebruikte tegels uit andermans tuin. In het Friese dorp Wergea weten de buurtgenoten Jet, Julia, Vivian en Rommy precies hoe ze dit voor elkaar krijgen.

Rommy vertelt: “Deze wijk is ruim 40 jaar oud en de tuin is altijd van de buurt geweest. Wij zijn al een tijdje actief om ervoor te zorgen dat de tuin er leuk uitziet. Maar hij was op sommige delen zo overwoekerd, het onderhoud werd teveel en de uitdaging om de tuin netjes te houden te groot.”

Een nieuw leven
Uiteindelijk hebben de dames subsidie aangevraagd bij Het Oranje Fonds. Toen ze die ontvingen, kregen ze de motivatie terug om de tuin aan te pakken. Zo ontstond het idee voor de kruidenspiraal. Dit is een bouwwerk, met de randen meestal gemaakt van stenen, met kruiden erin. Vanaf de rand loopt de spiraal naar het midden toe omhoog. Rommy legt uit: “Het is een voedseltuin voor mens en dier. We denken steeds na over wat hier moet groeien, met extra aandacht voor de bijen. Imker Jelle helpt ons hierbij.”

Het dorpscomité Perspectief krijgt geld van de gemeente Leeuwarden. Iedereen in het dorp kan ideeën aandragen voor de verbetering van het dorp. Zo is er grond, zand en boomschors gekocht omdat de grond in de tuin volledig vervangen moest worden. Jet was verbaasd: "Vooraf hadden we nooit bedacht dat dit mogelijk was. We hebben zelfs nieuwe grindpaden aangelegd, betaald door de gemeente.”

Tegels van het NK Tegelwippen
In een artikel over het NK Tegelwippen in de Huis-aan-Huis ontdekten de dames dat je contact kon opnemen met de gemeente Leeuwarden voor tegels die anderen uit hun tuin hadden verwijderd. Onderdeel van deze campagne is de Tegeltaxi, een vrachtwagen die tegels ophaalt bij inwoners. Vivian vertelt: “Ik ontdekte dat je een kruidenspiraal kunt maken met oude tegels. Via het artikel nam ik contact op met de gemeente en vroeg of ik tegels mocht hebben. Toevallig was er net een bewoonster in Wergea die haar tegels had verwijderd en zich had aangemeld voor de Tegeltaxi.”

Aan de slag!
Via de gemeente kwam Vivian in contact met haar dorpsgenoot. Nadat ze de tegels hadden opgehaald, werden ze handmatig gebroken. Ze bedachten een constructie waarbij een steen in de grond werd gegraven en de andere tegels daarop vielen, zodat ze netjes in tweeën braken. Dit gaf de kruidenspiraal een ruige, bijna rotstuinachtige uitstraling.

Bij het bouwen werd rekening gehouden met verschillende vochtigheidsniveaus op de lagen, zodat een grote variatie aan kruiden kon groeien. Mediterrane kruiden hebben bijvoorbeeld een drogere omgeving nodig dan munt. Ook kunnen stekjes worden neergezet en gepakt uit de stek-kast. Jet merkt op: “We zien steeds meer bewoners door de tuin lopen. Laatst was er zelfs een groepsexcursie!”

Samenwerking
Wat de dames zo leuk vinden aan de tuin, is dat deze een onderdeel is geworden van een groter geheel. De tuin is onderdeel van  een bijenlint. Dit is een lange strook groen, vaak meerdere kilometers, die speciaal is ingericht voor insecten. Hierover is regelmatig contact met de gemeente en  andere organisaties.

Ze genieten ervan als anderen komen helpen of nieuwe ideeën inbrengen. Vivian zegt: “Het is heel gevarieerd. De een deelt plantenkennis, de ander sjouwt graag. Maar het blijft geweldig om samen de tuin op te knappen.”

Julia voegt toe: “Door samen te werken, leren we van elkaar. Het is fijn om te overleggen over welke planten we laten staan en welke we verplanten. We genieten echt van het uitwisselen van kennis.”

Heb jij ook tegels die je niet meer gebruikt? Meld ze dan aan voor de Tegeltaxi.