Leeuwarden doet mee met het NK Tegelwippen 2023!

Dit jaar is het doel is om de tegelstand van 2021 te verbeteren. Toen werden er 27631 tegels uit tuinen en gemeentelijke projecten gewipt. Tijdens het NK Tegelwippen draait de strijd om welke gemeente, samen met inwoners en bedrijven, de meeste tegels kan vervangen voor planten. Door op deze manier te vergroenen dragen we bij aan een goede afvoer van water, een betere biodiversiteit en verminderen we hittestress. Het NK Tegelwippen is van 21 maart tot 31 oktober 2023. Iedereen kan meedoen!

Doe ook mee!

Vervang tegels door groen in je eigen voor-, achter-, of geveltuin of organiseer een Steenbreekactie in jouw buurt. Alle gewipte tegels meld je aan bij de landelijke organisatie van het NK Tegelwippen via nk-tegelwippen.nl/meedoen.

We zetten de Tegeltaxi weer in

Heb je tegels gewipt, maar geen vervoer om ze naar de stort te brengen? Geen nood. De gemeente Leeuwarden gaat eind mei en na de zomer weer rondrijden met een Tegeltaxi. Alle tegels je die gewipt zijn en waar nu mooie groene planten staan, kunnen opgehaald worden. Tegels die weer vervangen worden door tegels worden niet opgehaald. Houd deze website in de gaten voor de data en hoe je je kunt aanmelden voor de Tegeltaxi.

Organiseer een Steenbreekactie in jouw buurt

Is jouw tuin al helemaal groen? Wie weet kun je jouw buren helpen met hun tuin of heb je een goed idee om jouw buurt groener te maken. Organiseer dan een Steenbreekactie in jouw buurt. Met deze Blauwdruk Steenbreek lees je handige tips over de praktische zaken die je voor de Steenbreekactie regelt, hoe je een financiële bijdrage aanvraagt en vind je voorbeeld posters en flyers die je kunt gebruiken voor jouw actie.

Waarom zijn groene tuinen en bedrijventerreinen nodig?

Groene tuinen en terreinen zijn beter bestendig tegen de toenemende perioden van hitte en droogte en houden het regenwater beter vast dan bestrating. Daarnaast maakt een groene omgeving het wonen, werken en recreëren in onze gemeente prettiger. Omdat het er mooi uitziet, bijdraagt aan een gezond klimaat, goed is voor de natuur, hittestress tegengaat en water afvoert én opvangt. Daarom investeert de Gemeente Leeuwarden iedere dag in het onderhouden, uitbreiden en verbeteren van het groen.

Video met uitleg over hoe je een goede bodem maakt op de plek waar je tegels gewipt hebt.

Tegelwippen: hoe doe je dat?

Stap 1: Bepaal waar je tegels gaat vervangen
Een open deur, maar denk goed na over de locatie van de te wippen tegels. je kunt bijvoorbeeld checken of er veel licht valt op de tegels die je wippen wilt, of dat er juist vaak regen blijft liggen. Dat is weer belangrijk voor het soort planten dat je kiest.

Maar misschien nog wel belangrijker: Zorg er vooral voor dat je toestemming hebt om op de betreffende plek tegels te wippen!

Stap 2a: verwijder de tegels
Wrik de tegel eerst los met een spade of schep en wip hem er dan uit. De eerste tegel is meestal het moeilijkst, daarna is het zo gepiept. De tegels kun je weer opnieuw gebruiken. Wil je de tegels niet meer hebben? Breng ze dan naar de stort of regel de Tegeltaxi. Data van de Tegeltaxi worden nog bekend gemaakt.

Stap 2b: Meld jouw gewipte tegels aan voor het NK Tegelwippen
Geef de gewipte tegels op voor het NK Tegelwippen. Dit doe je op de landelijke website van het NK. Dan worden ze bij je gemeente opgeteld én maak je kans op mooie prijzen.

Stap 3: graaf het zand af en plaats tuinaarde
Planten vinden zand niet fijn. Graaf daarom minimaal 30 centimeter zand af en vervang deze door biologische tuinaarde. Lees hier meer over de bodem. Je kunt het overtollige zand gebruiken om wat reliëf te maken in je tuin. Met hogere en lagere delen grond creëer je optimale omstandigheden voor verschillende soorten planten.

Stap 4: planten en/of zaaien
Nu ben je klaar om te gaan planten! Wij adviseren dat je zaden of bollen gebruikt, of ga voor kleine voorgekweekte planten. Grote voorgekweekte planten hebben namelijk een grotere milieubelasting. Vraag buren om leuke planten of zaden met jou te delen. Of kijk eens in de lokale zadenbank. Deze vind je meestal in jouw bibliotheek.

Vergeet niet: onder elke tegel schuilt 900 cm2 puur groen geluk. Dus, genieten maar van je groene tuin!

Stap 5: Geef je planten water

Geef alle planten na het planten water. Maak wanneer je dit hebt gedaan de grond op alle plekken gelijk.

Stap 6: Onderhoud je nieuwe stukje tuin

Een groene tuin is super gemakkelijk in onderhoud, maar heeft wel wát liefde nodig. Geef daarom water wanneer dat nodig is en verwijder onkruid zodra het verschijnt. Als je dat meteen goed bijhoudt, scheelt dat veel werk in de toekomst! Breng een laag compost of bladaarde aan in de herfst. En uitgebloeide bloemen knip je bij voorkeur in het voorjaar pas terug.

Terug naar het overzicht