Meedoen in uw eigen tuin, maaitips!

Goed nieuws: u bereikt het meest door minder te doen. Wilt u graag meedoen en (gedeeltelijk) minder maaien? Een paar tips:

  • Kies de juiste maaiplek

Kies de plek achter in uw tuin zodat u er niet te vaak overheen loopt, of maai alleen een strook kort voor de looppaden. Laat de plek die u niet maait het liefst in de volle zon staan (insecten houden van warmte). Maai halve stroken per keer, zo overbelast u uw grasmaaimachine niet.

  • Maai creatief

Wie zegt dat alles strak moet? Maai het gazon in figuren (bijvoorbeeld een cirkel of rechthoekige stroken). Gefaseerd maaien is ideaal: als u elke week een ander stukje van de tuin maait, creëert u verschillende lengtes in uw gras en dus verschillende plekjes voor allerlei beestjes.

  • Vermijd pesticiden en bemest niet

Pesticiden zijn overbodig, schadelijk en verstoren het evenwicht in de bodem. Zonder is gezonder, voor uw tuin en voor uzelf. Als u niet bemest zal de groei van uw gazon vertragen en krijgen bloemen meer kansen.

  • Speel met de lengte van het gras

Probeer eens te maaien op een hogere stand. Langer gras is beter bestand tegen droogte en mosvorming, en dieren vinden er een schuilplaats of planten waarop ze hun eitjes leggen. Houd het gras kort waar u loopt en maai de andere stukken minder frequent, zodat alles mooi in bloei kan komen. Sommige stukken maait u bijvoorbeeld eenmaal in juni en eenmaal in september.

  • Voorjaar: zaai een biodivers zadenmengsel

U kunt sneller meer bloemen krijgen door hier en daar 1 vierkante meter graszoden te verwijderen en daar bloemen in te zaaien of te planten (of nog beter: doe het allebei!). Zo hoeven de bloemen de concurrentie met het gras niet aan te gaan, en van daaruit kunnen ze zich verder verspreiden door de tuin. Belangrijk is om dan wel gifvrije zaden te gebruiken.

  • Najaar: plant (gifvrije) bloembollen

Plant in het najaar (gifvrije) bloembollen zoals krokussen, sneeuwklokjes en narcissen. Ze zullen bloeien in het vroege voorjaar en voedsel bieden voor de hommels, want dat zijn de vroegste vliegers. Wacht tot het blad van de uitgebloeide bloembol vergeeld is alvorens te maaien. De bol haalt er nog cruciale voeding uit. Maai tot die tijd eromheen.