Educatieve bostuin van OBS De Plataanschool

Nadat de leerlingen van OBS De Plataanschool een les over bijen hadden gehad, ontstond vanuit de school het idee om een bijenvriendelijke tuin te realiseren. De school heeft toen contact gelegd met de gemeente voor advies en ondersteuning. Na de gangbare procedures en overleggen werd al gauw een plan gemaakt. Naast de school, aan de rand van een speelveld, is een wilde bloemen mengsel ingezaaid waar kinderen bijen en andere insecten in actie kunnen zien. Achter de school is een bostuin aangelegd met fruitbomen, bessenstruiken, stinzenplanten en andere bosplanten. Tevens zijn er stammen toegevoegd aan de bodem die met snippers en bladeren zijn bedekt om de vorming van een bosbodem te bespoedigen. Dit alles in een prettige samenwerking tussen de school en de Gemeente Leeuwarden en Marte Hartendorp.

In de november van 2021 zijn er verspreid over de tuin achter school met alle kinderen bollen van tulpen, blauwe druifjes en narcissen in de grond gestopt.

Er staan 2 grote houten bakken in de tuin die in het voorjaar van 2022 met kinderen opgeknapt worden. Dat geeft dan weer de mogelijkheid om deze bakken samen met de kinderen te vullen met eetbare en niet eetbare planten te vullen.

Aan de zijkant van de school staat ook een houten bak en daar hebben de aardbeien zich al aardig goed gevestigd. Hier kan een aanvulling van planten worden gedaan samen met de kinderen. Vorig jaar in de zomer is met kinderen van de onderbouw komkommers, aardbeien en tomaten geoogst en geproefd.

Terug naar het overzicht