Als het regent, stroomt het water van het dak naar de dakgoot. Via de goot gaat het naar de regenpijp en daarna naar het riool. Het water is dan weg. Dat werkt prima, maar is het niet slim om dat regenwater te gebruiken? Vooral in droge tijden kun je dat water goed gebruiken.
Heb je weleens gedacht aan het afkoppelen van je regenpijp? Wat betekent dat eigenlijk? Nu gaat veel regenwater naar het riool. Daar mengt het met afvalwater. Als we dat water weer schoon willen maken voor drinkwater, is er een dure waterzuivering nodig. Dat is zonde, want regenwater is van zichzelf al schoon. Toch wordt het onnodig gezuiverd.
Er is nog een probleem. Als het hard regent, komt er heel veel water in het riool. De waterzuivering kan dat niet altijd aan. Dan loopt het water de straat op, of zelfs je huis in. Dat wil je natuurlijk niet.
Dit kan anders. Als je de regenpijp afkoppelt, gaat het regenwater niet meer naar het riool. Het komt dan in je tuin. Dat kan op twee manieren: je vangt het op in een regenton, of je laat het direct de grond in zakken.
Hoe doe je dat?
Hoe koppel je de regenpijp af? Dat is eigenlijk best makkelijk.
- Zaag de regenpijp laag bij de grond door. Zet een deksel op het stukje pijp dat in de grond zit. Zo loopt het water daar niet meer in.
- Leg daarna een tegel onder de regenpijp. Die tegel zorgt ervoor dat het water mooi verspreid wegloopt en de grond in zakt.
- Maak aan het bovenste stuk van de regenpijp een bocht. Zo leid je het water minstens 2 meter van je huis af. Zo houd je je voeten droog.
- Zorg ervoor dat het water altijd van je huis áf stroomt, en niet terug. Je kunt ook een klein gootje maken van stenen of cement. Zo stuur je het water naar een ander deel van je tuin.
- Wil je dat het regenwater goed de bodem in trekt? Dan kun je een stukje van je tuin iets lager maken, ongeveer 20 centimeter. Na een flinke regenbui blijft daar even water staan, en dat zakt dan vanzelf weg.
Bekijk ook het handige stappenplan van Milieu Centraal.
Regenwater opvangen
Er zijn verschillende manieren om regenwater op te vangen. Een regenton is nog steeds heel populair. Het is goedkoop en je hoeft het water niet te zuiveren. Het regenwater uit de ton kun je gebruiken om de planten in je tuin of in potten water te geven.
Regenwater is niet geschikt om te drinken of voor de vaatwasser. Wil je het regenwater ook in huis gebruiken? Dan heb je een regenwatersysteem nodig. Dat systeem filtert het water. Daarna kun je het gebruiken om bijvoorbeeld het toilet door te spoelen, de was te doen of schoon te maken.
Het regenwatersysteem sluit je aan op de wasmachine, het toilet en eventueel op andere kranen. Denk bijvoorbeeld aan een kraan in de bezemkast, buiten in de tuin, in de garage of in het schuurtje.
Het is toch jammer als het regenwater zomaar in het riool verdwijnt?
