Vergroenen van eentegeltuin
Ook een groene tuin? Zelfs met weinig tijd en geld lukt het
Veel mensen denken dat een groene tuin veel tijd en moeite kost. Dat je uren bezig bent met snoeien en bijhouden. Dus lijkt de makkelijkste optie om tegels in de tuin te leggen, zou je denken. Maar niets is minder waar. Een groene tuin is koeler, goed voor de biodiversiteit en hoeft helemaal niet veel werk te zijn. Dat vinden ook buren Baukje en Esther, die hard aan het werk zijn om de buurt te vergroenen.
Ongeveer zeven jaar geleden begon het verstenen van de omgeving rondom de Jacob Binckesstraat waar Baukje en Esther wonen. In de voortuintjes kwamen tegels te liggen en afgelopen jaar werden de klimop hagen vervangen door houten schuttingen. Esther vertelt: “Het was hier vroeger veel groener, het oogt nu misschien netjes, maar wel ontzettend kaal”.
In actie
Esther miste het groen zo erg dat ze vond dat er iets moest gebeuren. Ze nam contact op met wooncorporatie Elkien en Bonny, projectmedewerker Steenbreek van de gemeente Leeuwarden. Samen zetten ze de eerste stappen. Esther en Bonny schreven een brief aan de bewoners waarin ze opriepen om mee te doen met het vergroenen van de buurt.
Projectgroep
Baukje kreeg de brief onder ogen en vond ook dat er iets moest veranderen. “Ik vond het jammer dat de buurt minder groen werd. Ik had allerlei insecten, vogeltjes en zelfs een egel door de tuin lopen. Er kwam altijd van alles op het groen af, dat miste ik.”
Meerdere buren reageerden op de brief. Esther en Bonny nodigen hen uit om samen te brainstormen over het vergroenen van de buurt. Ze dachten aan betegelde tuintjes vergroenen, boomspiegels adopteren van de gemeente, plantenpakketten uitzoeken voor bewoners met een balkon en verticaal tuinieren tegen schuttingen of muren.
Tegel eruit, groen erin
Baukje was de eerste van de straat die haar tuin vergroende. Haar tuin wordt ook wel het ‘proeftuintje’ genoemd. Samen met de projectgroep verving ze 2 vierkante meter tegels door wilde inheemse planten die weinig onderhoud nodig hebben. Deze planten zijn een goede voedingsbron voor veel dieren, zoals insecten en vogels. “Door het vergroenen van de tuin wil ik vooral mijn buren inspireren.”
Bij het uitkiezen van planten tipte Bonny haar om gifvrije, biologisch gekweekte soorten te kiezen. Dit is vaak een uitdaging. Veel gangbare planten bevatten nog pesticiden die schadelijk zijn voor vlinders en andere insecten. Gelukkig zijn planten met het 'On the way to PlanetProof'-logo en die van Cruydhoeck veilige keuzes.
Tegeltaxi
De tegels die uit de tuin zijn gehaald liggen nog naast huis, voor het geval Baukje er een plantenbak van wil maken. Zo niet, dan laat ze de Tegeltaxi komen, die de tegels ophaalt en ergens anders in de gemeente Leeuwarden hergebruikt. Ze is nog niet klaar met haar tuin. “De zijkant van mijn huis is mijn volgende project!” Esther reageert enthousiast: “Mijn vriend gaf al aan te willen helpen als er nog meer tegels uit de tuin gaan.”
Buurtactie
Volgend voorjaar houdt de projectgroep een buurtactie. Ze hopen hiermee buurtbewoners op weg te helpen om ook hun tuintje aan te pakken en zo de omgeving mooier te maken. Met Elkien wordt er nog gekeken naar geschikte klimplanten voor aan de schuttingen en het terugplaatsen van begroeiing langs kale muren. Op deze manier wordt de buurt beetje bij beetje weer een stuk groener. “Een groene tuin hoeft niet moeilijk te zijn. Wij als groep willen laten zien dat je met weinig middelen al een grote verandering kunt bereiken.” Sluit Esther af.
Wil je meer ervaringsverhalen lezen en te weten komen over het NK-Tegelwippen? Klik dan hier.