Veelgestelde vragen
Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen en antwoorden. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via het contactformulier, e-mail of telefoon.
Waarom maaien jullie de bloeiende bloemen nu al weg?
Dat doen we om de bloemen een tweede bloeiperiode te geven. Voordat de bloemen zaad maken, worden ze gemaaid. Hierdoor worden ze gestimuleerd om nog een keer te bloeien. Zo kan iedereen langer van de bloemen genieten.
Op andere plekken maaien we juist later zodat er variatie ontstaat en er op verschillende plekken in de gemeente nog wat bloeit.
Levert het maaien geen gevaar op voor insecten?
Waar insecten zijn, maaien we zoveel mogelijk met een speciale machines. Daarop zit een zogenaamde föhn die voor de maaier uit blaast. Op die manier worden insecten niet meegezogen.
Heb ik een vergunning nodig om bomen te kappen op mijn terrein?
Voor het kappen van maximaal 9 bomen heb je geen vergunning nodig.
Voor het kappen van 10 of meer bomen heb je wel een vergunning nodig. Het gaat daarbij om bomen die op 1,30 meter hoogte een stamdoorsnede hebben van 20 cm of meer. Kleinere bomen tellen niet mee.
Als je een vergunning nodig hebt, dan geldt ook een herplantplicht van 110%. Dit betekent dat wanneer je 10 bomen kapt je, in overleg met de gemeente, verplicht bent er 11 terug te planten. Als herplant niet (of alleen deels) mogelijk is betaal je een compensatiebedrag van € 500,- per boom. Dat bedrag wordt in het Compensatiefonds groen gestort. Hieruit betalen we onder andere nieuwe aanplant van bomen.
Lees alles over de regels en plichten rondom het kappen van bomen op de site van gemeente Leeuwarden.
Hoe draag ik een boom voor als waardevolle of monumentale boom?
Een waardevolle boom is minimaal 40 jaar oud, een monumentale boom is 80 jaar of ouder. De gemeente houdt zelf een lijst bij, met daarop alle waardevolle en monumentale bomen in de gemeente. Hierop staan ook bomen die onder particulier beheer vallen. In totaal gaat het om ruim 2.000 bomen. Bekijk hier de lijst.
Wil jij een bijzondere boom voordragen voor deze lijst? Neem dan contact op met de gemeente. Een deskundige beoordeelt dan of de boom in aanmerking komt voor plaatsing op de lijst.
Wat doet de gemeente tegen de eikenprocessierups?
De gemeente bestrijdt deze rups op deze manieren:
- We zuigen de nesten op. Als je een nest ziet, geef dit dan door aan de gemeente door een melding woon-, werk- en leefomgeving te maken.
- We hebben extra nestkasten voor vogels als koolmezen en pimpelmezen opgehangen. Deze lusten de rupsen graag en helpen zo mee aan de bestrijding.
Lees hier meer over de bestrijding van andere invasie exoten in de gemeente.
Waarom worden er zoveel essen gekapt?
Dit komt door de essentaksterfte. Dit is een boomziekte die we nog niet kunnen genezen. De enige oplossing is het verwijderen van de aangetaste bomen. Lees hier meer over de essentaksterfte en de manier waarop we ermee omgaan.
Hoe houden jullie die bloembakken in het centrum zo mooi?
De bloemen in de bakken zijn zo mooi, omdat we er goed voor zorgen. Een extern bedrijf komt twee keer per week langs om de bloemen water te geven en te bemesten. Daarnaast staan de bloemen in speciale plantenbakken met een waterreservoir en hebben ze op maat gemaakte potgrond. Het ontwerp van de plantenbak wordt door een stedenbouwkundige collega gemaakt van de gemeente Leeuwarden.
Ik heb last van een boom. Kunnen jullie deze weghalen?
Uitgangspunt van de gemeente is dat gezonde bomen niet gekapt worden. Bladval, vallende vruchten/zaden/pluizen en schaduw door bomen kunnen inderdaad vervelend zijn. Maar bomen zijn van groot belang voor een goede waterafvoer en -opslag, het filteren van de lucht, verkoeling tijdens hete dagen en ze voorzien allerlei dieren van voedsel, beschutting en nestgelegenheid. Die voordelen van bomen vinden we als gemeente belangrijker. Daarom halen we niet zomaar een boom weg als iemand daar last van heeft.