Vang jij al regenwater op in de tuin?

De bodem is misschien wel het belangrijkste onderdeel van jouw tuin. Planten en (fruit)bomen kunnen goed groeien en in de bodem vinden veel soorten vogels en andere diersoorten hun voedsel. In een levende tuin zorgen ijverige wormen voor beluchting van de bodem. De gangen die zij aanleggen werken als regenpijpjes waardoor het water nog dieper de grond in kan. In dit artikel geven we jou alvast een paar tips om meer regenwater op te vangen in de tuin en hoe je de bodem van jouw tuin een handje kunt helpen.

Tegels vervangen door groen
In jouw tuin kun je droogte, hitte en wateroverlast tegengaan door zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Scheelt jou weer onkruid tussen de tegels vandaan halen en je hebt minder last van wateroverlast. De beplanting houdt het regenwater langer vast. Bij extreme regenval kan het water in de bodem wegzakken en het riool wordt minder belast. Groene tuinen bieden in de zomer ook extra verkoeling. En je vergroot het leefgebied van veel vogels, insecten en andere (bodem) dieren.

Plaats een regenton of regenwaterschutting
Met het plaatsen van een regenton of regenwaterschutting vang je zelf regenwater op in de tuin. Zo heb je altijd een voorraad water voor je (tuin)planten wanneer het even niet regent. Plaats de ton wel
in de schaduw, zo blijft het water helder en fris. En met een deksel op de ton voorkom je overlast van muggen. Een regenton leg je zo aan…

Regenpijp loskoppelen van het riool

Je kunt ook een regenpijp loskoppelen zodat het water rechtstreeks naar de tuin gaat of op wordt gevangen in een vijver, wadi of regenton.

Een mooi voorbeeld van Wiebe Tijsma uit Goutum. Lees hier zijn verhaal over de regenwateropvang.

Waterdoorlatende bestrating of halfverharding op de oprit

Op halfverharding blijft geen water staan, er loopt minder regenwater naar de riolering en meer naar de tuin. Plassen water op halfverharding komt nauwelijks voor. Daarnaast is halfverharding gemakkelijk aan te leggen en goedkoper dan bestrating.

Groen dak aanleggen

Dat is een dak waar bijvoorbeeld gras en/ of planten op groeien. Een groendak is niet alleen mooi, ze leveren ook een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit, luchtkwaliteit en zijn goed voor de waterafvoer.

Een groen dak kan ook op het fietsenhok.

Vraag subsidie aan!

Voor bovenstaande maatregelen is subsidie beschikbaar (behalve voor het aanbrengen van halfverharding). Met de subsidie kun je de kosten voor de aanschaf deels terugvragen aan de gemeente Leeuwarden. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Leeuwarden onder het kopje Slim omgaan met water.

Een wadi (tijdelijke wateropvang) en voetpad tegelijk!