Vragen en antwoorden over het maaibeleid

In het voorjaar wordt er weer gemaaid. Daar komen veel vragen over binnen. Waarom er nu pas gemaaid wordt bijvoorbeeld. En waarom de maaimachine bepaalde plekken overslaat. Hieronder de meest gestelde vragen en antwoorden op een rij.

Het staat prachtig in bloei. Waarom maaien jullie het weg?

Dat doen we om de bloemen een tweede bloeiperiode te geven. Voordat de bloemen zaad zetten worden ze gemaaid. Hierdoor worden ze gestimuleerd om nogmaals te bloeien. Op andere plekken maaien we juist later zodat er variatie ontstaat en op verschillende plekken in de gemeente nog wat staat te bloeien.

Waarom ziet het er zo onverzorgd uit?

Wat voor de één er onverzorgd uitziet, is voor de ander een natuurlijke uitstraling. Het betekent niet dat het niet wordt verzorgd. We houden bij welke soorten bloemen, kruiden en grassen er groeien. Ook bepalen we wanneer, maar ook waar we moeten maaien. Daarnaast zorgen we ervoor dat de begroeiing niet over gaat hangen. Het ziet er anders uit dan een strak groen gazon. Maar we doen het voor onze flora en fauna.

Waarom doen jullie dit ook in bebouwd gebied?

In bebouwd gebied kunnen we veel variatie creëren en veel betekenen voor de biodiversiteit. Dat betekent dat we zoveel mogelijk verschillende soorten natuur willen. Bloemen en planten, maar ook insecten en andere dieren zoals vogels. Uit onderzoek weten we dat dat ook in bebouwd gebied heel goed kan.

Waarom maaien jullie nu pas?

Door het natte voorjaar zijn we later begonnen met maaien. Het was gewoon te nat. Soms mogen we ook niet eerder maaien. Bijvoorbeeld vanwege de Natuurwet. Rietkragen kunnen onderdeel zijn van vliegroutes van vleermuizen. Of als er vogels in bermen broeden.

Houden jullie rekening met insecten en andere dieren?

Met ons maaibeleid proberen we schade aan flora en fauna te voorkomen. Dat doen we bijvoorbeeld door vooraf te controleren en door te overleggen met vogelwachten en bewoners. Er zit een pieper op de tractor en een föhn op de maaimachine die voor de maaier uitblaast. Daardoor worden insecten niet meegezogen.

Kunnen kinderen nog wel spelen?

We geven kinderen volop ruimte om te spelen. Speelplekken en sportvelden worden nog steeds gemiddeld iedere twee weken gemaaid. Op sommige plekken maaien we paden door hoger gras zodat de kinderen daar lekker tussendoor kunnen lopen.

Is het niet gevaarlijk voor het verkeer?

Verkeersveiligheid staat altijd voorop. Dit vraagt extra aandacht bij kruispunten en zichtpunten. Daar stemmen we het maaibeleid zo goed mogelijk op af.

Meer weten?