Wat doet de gemeente

Bladeren

Samen maken we het beste van bladeren

Het is weer herfst, en dat betekent dat de bladeren van de bomen vallen. Hoewel sommige mensen dit als overlast zien, doet de buitendienst van gemeente Leeuwarden er alles aan om de straten schoon en veilig te houden. Wist je dat die gevallen bladeren ontzettend nuttig zijn? Ze zorgen namelijk voor een gezonde bodem en dragen bij aan een leefbare omgeving voor dieren. In dit artikel leggen we uit wat we doen met de bladeren en hoe jij kunt helpen!

Waarom zijn bladeren zo goed voor de natuur?

Bladeren die tussen de planten, bloemen en struiken vallen, zijn eigenlijk een cadeau van de natuur! Ze vergaan vanzelf en worden omgezet in voeding voor bomen en planten. Dit zorgt ervoor dat ze sterker en gezonder blijven. Bovendien trekken de bladeren regenwormen aan, waar vogels weer dol op zijn. Het is dus een win-win situatie voor de hele natuur.

Hoe werkt de gemeente aan een bladvrije én groene omgeving?

Onze medewerkers van de buitendienst zijn dagelijks druk bezig om ervoor te zorgen dat de wegen en paden in Leeuwarden veilig en schoon blijven. En dat doen ze met veel zorg en aandacht:

Met bladblazers – worden de bladeren op hopen geblazen. Deze bladhopen worden opgehaald en vervolgens verwerkt tot compost of bokashi.

Van oktober tot december zorgen we ervoor dat de herfstbladeren van de straten worden geruimd. Dit voorkomt gladde wegen en gevaarlijke situaties.

Blad op grasvelden en bermen in de bebouwde kom ruimen we op, maar in de beplanting laten we het liggen. Dat is goed voor de bodem en het milieu.

Help je een handje mee?

We doen ontzettend ons best, maar we kunnen het niet alleen! Help je mee door de bladeren van je eigen stoep op te ruimen? Je kunt het blad kwijt in je groene kliko of gratis inleveren bij de milieustraat.

Melding doen

Wil je meer weten over bladeren of leveren ze bijvoorbeeld een onveilige situatie op? Doe dan een melding.

Tip: Laat de bladeren in je tuin liggen!

Heb je bladeren in de tuin? Haal ze niet allemaal weg! Laat het blad gewoon liggen of hark het van het gras naar de borders. Bladeren werken als natuurlijke mest, waardoor de bodem rijker wordt, planten beter groeien en je tuin minder snel uitdroogt. Bovendien maak je vogels blij, want die vinden graag hun voedsel tussen de bladeren.

Veelgestelde vragen

Waarom laat de gemeente bladeren in de borders liggen?

Bladeren zijn een natuurlijke voedingsbron voor planten, bloemen en bomen. Wanneer ze in de borders blijven liggen, worden ze omgezet in voedingsstoffen die de bodem verbeteren. Dit zorgt voor sterkere planten en een betere wateropname. Ook trekken de bladeren wormen aan, wat goed is voor vogels. We letten er wel op dat we de beplanting niet te verstikken door niet teveel blad aan te brengen.

Waarom worden er geen bladkorven geplaatst

Bladkorven trekken vaak niet alleen bladeren aan, maar ook ander groenafval zoals takken en plantenresten en helaas ook ander afval dan Groenafval. Dit maakt het lastig om de bladeren te verwerken tot compost of bokashi. Bovendien verstikt het gras onder de korven, waardoor er kale plekken ontstaan in het voorjaar. Daarom kiezen we voor andere manieren van bladverwerking.

Waarom worden sommige bladeren niet opgeruimd?

Bladeren in beplantingsvakken laten we juist liggen omdat ze een natuurlijke meststof vormen en de planten beschermen tegen uitdroging. Alleen bladeren op straten, fietspaden en grasvelden worden opgeruimd om gladheid en verstikking te voorkomen.

Wat doet de gemeente met de opgeruimde bladeren?

De bladeren die we opruimen, worden gecomposteerd of verwerkt tot Compost en bokashi. Bokashi is een gefermenteerd organisch product dat goed is voor de bodem. Het verbetert de waterhuishouding en stimuleert het bodemleven voor regenwormen en nuttige bacteriën.

Wat is bokashi en waarom maakt de gemeente dit van bladeren?

Bokashi is een Japanse methode om bladeren en ander groenafval te fermenteren. Het is een soort “zuurkool” voor de tuin die de grond voedt en ervoor zorgt dat het bodemleven gezond blijft. Het helpt om het water vast te houden en droogte tegen te gaan. Klik hier als je meer wilt weten.

Hoe vaak wordt het blad van de straat opgeruimd?

Tussen oktober en december maken we meerdere keren een ronde door de straten en parken om bladeren op te ruimen. Dit gebeurt vaker op plekken waar veel bomen staan, zodat de wegen en fietspaden veilig blijven.

Wat moet ik doen als ik bladeren van mijn tuin wil opruimen?

Je kunt de bladeren in je groene gft-container (kliko) doen of gratis naar de milieustraat brengen.

Is het veilig om bladeren in de tuin te laten liggen?

Ja, het is zelfs heel goed voor de tuin! Bladeren helpen de bodem te beschermen, houden vocht vast en voeden de planten. Ze vormen een natuurlijke mulchlaag die planten beter laat groeien en de grond gezond houdt. Let er op dat je de planten niet verstikt onder teveel blad.

Wat doet de gemeente om gladheid door bladeren te voorkomen?

We maken de straten en fietspaden regelmatig schoon tijdens de herfstmaanden. Bladblazers blazen het blad op hopen, waarna het wordt het opgehaald. Zo zorgen we ervoor dat de wegen en fietspaden veilig blijven voor verkeer en voetgangers.

Wat gebeurt er met bladeren die door bewoners op straat worden gelegd?

Als bewoners bladeren uit hun tuin op straat leggen, halen wij deze op tijdens onze bladrondes. Zolang er geen ander afval, zoals takken of plantenresten, tussen zit, kunnen de bladeren worden hergebruikt voor compost of bokashi. Maar het heeft onze voorkeur dat u de bladeren in uw gft-container gooit.

Waarom worden bladeren soms pas later opgeruimd?

Het kan voorkomen dat bladeren even blijven liggen omdat we de hele gemeente bedienen. We proberen altijd zo snel mogelijk te reageren op situaties waar de veiligheid in het geding is, zoals gladde wegen. Bladeren in borders of tussen struiken laten we bewust liggen voor de natuur.

Hoe kan ik een gevaarlijke situatie door bladeren melden?

Als je een gevaarlijke situatie door bladeren ziet, bijvoorbeeld gladheid op een fietspad of stoep, kun je dit melden via meldingen.leeuwarden.nl. Wij zorgen er dan voor dat het probleem zo snel mogelijk wordt opgelost.

Kan ik mijn bladeren naar een gemeentelijke locatie brengen?

Ja, je kunt de bladeren uit je tuin gratis naar de milieustraat brengen. Zorg ervoor dat je alleen bladeren meeneemt en geen ander afval, zodat we het kunnen verwerken tot compost of bokashi.

Wat kan ik doen om de gemeente te helpen met het opruimen van bladeren?

Je kunt helpen door de bladeren van je eigen stoep op te ruimen en in je gft-container te doen. Je kunt ze ook naar de milieustraat brengen. Laat de bladeren in je tuin gewoon liggen, vooral in de borders, omdat dit goed is voor de bodem en de natuur. Samen maken we de gemeente schoon en leefbaar!