Roeken in Leeuwarden
De roek is een beschermde vogel. Op sommige plaatsen zorgt deze vogel echter voor overlast. Hier leest u meer over roeken, wat we tegen de overlast doen en hoe u meldingen kunt maken.
Even kennismaken
Roeken zijn grote, zwarte vogels die in kolonies leven. Ze zijn te herkennen aan hun glanzende veren en de kale huid rondom hun snavel. Roeken komen in verschillende wijken en dorpen binnen de gemeente voor. Ze zijn sociaal en leven in grote groepen, vaak in bomen in de buurt van woonwijken. Roeken kunnen behoorlijk luidruchtig zijn, vooral in de avonduren en ’s nachts, en hun uitwerpselen kunnen zorgen voor vervuiling. Hoewel ze soms voor overlast zorgen, vormen roeken geen gevaar voor de volksgezondheid.
De nut van roeken
Hoewel roeken soms als lastig worden ervaren, spelen ze een nuttige rol in de natuur:
- Ze helpen bij het beheersen van insectenpopulaties door grote hoeveelheden insecten te eten, waaronder kevers en larven.
- Roeken dragen bij aan de biodiversiteit en het natuurlijke evenwicht in hun leefomgeving.
- Ze zijn belangrijk voor het ecosysteem, omdat ze dode dieren opruimen en de grond omwoelen, wat de bodemstructuur verbetert.
Wat doet de gemeente Leeuwarden?
De gemeente Leeuwarden zet zich in voor een goed leefklimaat voor mens en dier. Omdat roeken beschermd zijn, mogen hun nesten niet zomaar worden verstoord. De gemeente heeft echter toestemming van de provincie Fryslân om tot 2028 op bepaalde locaties roeken te verjagen. Dit gebeurt vooral in woonwijken waar de overlast groot is. Medewerkers van de Buitendienst verwijderen op deze plekken roekennesten, en gecertificeerde verjagers gebruiken vogelafweerpistolen of speciale zaklampen om de vogels te verjagen. Deze pistolen maken geluiden die de roeken doen schrikken, maar je kan hier zelf, of je huisdier, ook van schrikken. Houd hier rekening mee als u naar buiten gaat. Het verjagen gebeurt zowel ’s ochtends als ’s avonds en soms ook in het weekend.
Overlast beperken
De gemeente heeft bepaalde gebieden aangewezen als gedoog- en beheerlocaties, waar roeken ongestoord kunnen leven. Deze locaties liggen aan de randen van woonwijken, in groengebieden of op plekken waar ze minder overlast veroorzaken. Op overlastlocaties mogen roeken alleen worden verstoord als er voldoende alternatieve plekken zijn waar ze naartoe kunnen.
We roepen inwoners niet zelf te gaan verstoren. Dit is een overtreding van de Omgevingswet! Het verjagen en weghalen van nesten mag totdat het eerste ei in de groep gelegd is (april/mei). Daarna moeten de vogels ongestoord kunnen broeden en kan de gemeente niets ondernemen om ervaren overlast te verminderen.
Wat kun je zelf doen?
Roeken zijn erg vastberaden en honkvast. Verjagen en nesten weghalen neemt vaak niet alle overlast weg, maar vermindert het wel. Omwonenden kunnen zelf ook maatregelen nemen om overlast te beperken. Of ze kunnen manieren vinden om met de roeken samen te leven.
- Sluit vuilnisbakken goed af en ruim zwerfafval op, zodat roeken minder aangetrokken worden tot je huis.
- Gebruik een ventilator in je slaapkamer. Het monotone geluid helpt om het lawaai van de roeken te dempen, waardoor je beter kunt slapen.
- Bedek je auto en spullen in de tuin met een hoes of maak een afdakje, zodat je minder last hebt van vogelpoep.
- Roeken spelen een belangrijke rol in de natuur. Probeer hun gedrag te begrijpen en neem de tijd om te zien hoe ze leven. Ze zijn fascinerende vogels met een complex sociaal leven.
Melding maken
Heb je overlast van roeken op gemeentegrond? Je kunt dit melden bij de gemeente. Bij ernstige overlast doen we ons best om dit te verhelpen, maar we kunnen niet garanderen dat de overlast volledig wordt opgelost.
Meer informatie?
Meer informatie over roeken vind je op:
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/roek
https://stats.sovon.nl/stats/soort/15630