Vleermuizen in Leeuwarden
Vleermuizen worden vaak gezien als griezelige dieren die kunnen bijten en waar je ziek van kunt worden. Die kans is echter heel erg klein. Deze vliegende zoogdieren zijn eigenlijk ongelooflijk fascinerend en spelen een belangrijke rol in de natuur. Hieronder lees je meer over hoe de gemeente Leeuwarden en haar inwoners het voortbestaan van vleermuizen kunnen ondersteunen.
Even kennismaken
Vleermuizen zijn de enige zoogdieren die echt kunnen vliegen. Ze zijn te herkennen aan hun vleugels, die zijn gevormd door een dunne huid tussen de verlengde vingers. Vleermuizen zijn nachtdieren en gebruiken echolocatie om hun omgeving te verkennen en prooi te vinden. Overdag rusten ze in donkere, beschutte plekken zoals grotten, bomen, en soms zelfs onder dakpannen of in kelders. Wereldwijd komen er meer dan 1.400 verschillende soorten vleermuizen voor. In de gemeente Leeuwarden komen er zo’n 11 soorten voor waarvan sommige het heel zwaar hebben doordat plekken om te overwinteren en jongen te krijgen verdwijnen tijdens het isoleren van onze huizen.
De nut van vleermuizen
De meeste vleermuizen zijn echte insecteneters die hun prooien met hun scherpe tandjes oppeuzelen. En ze eten veel! Zo eet de gewone dwergvleermuis, die ook veel voorkomt in Leeuwarden, ongeveer 1.000 insecten per nacht. Op jaarbasis eet een kolonie dwergvleermuizen in een wijk gezamenlijk al snel 14,7 miljoen insecten, waaronder veel muggen. Dat is weer prettig voor ons!
Wat doet de gemeente Leeuwarden?
Vleermuizen zijn wettelijk beschermd, wat betekent dat ze niet gedood, gevangen of verstoord mogen worden. De gemeente Leeuwarden heeft beleid ontwikkeld om vleermuizen te beschermen. Werkzaamheden bij of aan bomen of gebouwen waar vleermuizen leven, gebeurt alleen als dat noodzakelijk is en onder strikte voorwaarden. Ook werkt de gemeente aan het verbeteren van hun leefomgeving, zoals de bouw van een vleermuizengrot in de wijk Westeinde. Meer informatie hierover vind je op Vleermuizengrot Westeinde – Gemeente Leeuwarden
Wat kun je zelf doen?
Wil je bijdragen aan de bescherming van vleermuizen in je omgeving? Hier zijn een paar tips:
- Plaats een vleermuiskast op een rustige plek, zoals een hoge boom of een muur. Het liefst op minimaal 3 meter hoogte met de voorzijde naar de zon en uit de wind of tocht. En zonder obstakels zodat de vleermuizen veilig kunnen in- en uitvliegen. Zo om vleermuizen een veilige schuilplaats te bieden.
- Zorg voor een vleermuisvriendelijke tuin door het planten van bomen en struiken waar ze kunnen rusten.
- Vermijd het gebruik van pesticiden in je tuin en plant struiken en bloemen die veel insecten aantrekken. Zo zorg je ervoor dat er voldoende insecten zijn voor vleermuizen om te eten..
- Mocht je een vleermuis vinden die in de problemen lijkt te zijn, neem dan contact op met een lokale vleermuiswerkgroep of dierenopvang.
Overlast voorkomen
Hoewel vleermuizen bijna nooit overlast veroorzaken, zijn er enkele manieren om te voorkomen dat ze je huisgenoten worden:
- Voorkom toegang tot je woning: Controleer op openingen waar vleermuizen naar binnen kunnen. Als je deze openingen wilt dichten, vraag dan advies over hoe en wanneer aan een ecoloog of gecertificeerde aannemer. Zo voorkom je dat vleermuizen opgesloten raken.
- Vermijd felle lichten: Dit kan insecten aantrekken, wat weer vleermuizen kan lokken.
- Schakel een deskundige in: Als je al vleermuizen in je huis of op je terrein hebt, schakel bij werkzaamheden dan een gecertificeerde vleermuisdeskundige in. Zo voorkom je dat je de wet overtreedt en een boete krijgt.
Meer informatie?
Meer informatie over vleermuizen vind je op:
https://energieloketleeuwarden.nl/natuurvriendelijk-isoleren/
https://www.zoogdiervereniging.nl/kennisbank/informatie-over-vleermuizen
https://www.vleermuis.net/