Zaaien en planten
Bomen, planten, struiken en bloemen dragen bij een aan gezonde, uitnodigende omgeving voor mens én dier. Veel planten komen hier van nature voor, zoals in de bermen, bossen en oevers. Maar ook planten we elk jaar duizenden stuks aan door de hele gemeente. We zoeken daarbij soorten uit die passen bij de plek en gezond kunnen groeien en bloeien.
Vaste plantenborders
Op verschillende plekken in Leeuwarden zijn vaste plantenborders aangelegd, op basis van concepten die gecreëerd zijn door onze vaste plantenkwekers. De kwekers hebben de selectie planten gekozen op basis van snelle groei en kracht. Deze planten zijn snelle bodembedekkers en bloeien veel langer dan de gemiddelde bloem. Op deze manier staan de borders er altijd piekfijn bij en is er minder onderhoud nodig.
Daarnaast is het aangetoond dat deze plantenborders een nettere omgeving stimuleren. Mensen zijn sneller geneigd deze omgeving mooi te houden en minder afval te laten slingeren. Dat draagt bij aan een nog mooiere stad.
Je vindt dit soort borders aan de Schrans, aan de van Loonstraat en aan de Tesselschadestraat in Leeuwarden en aan de Troelstrawei in Grou.
Groene parels
Binnen de gemeente zijn een aantal groene parels aangelegd. Dit zijn meestal pleintjes of centrale plekken in een wijk of dorp waar geëxperimenteerd wordt met het planten van plantensoorten die niet op de standaard plantenlijst van de gemeente staan. Dit wordt gedaan om meer diversiteit aan te kunnen brengen in de beplanting en daarmee vernieuwing aan te brengen in het aanzicht.
Deze planten vereisen vaak wat meer aandacht dan de planten die op de standaard plantenlijst staan, daarom worden ze goed in de gaten gehouden. De groene parels zijn te vinden bij het Merelplein, in Huizum-dorp, aan de Rooswinkelstate, het Centraal Station, het van Mierelveltplantsoen en aan de Egelantierstraat.
Bloembakken binnenstad
Iedere zomer wordt de Leeuwarder binnenstad opgefleurd met bloembakken vol kleurrijke bloemen. Langs de grachten en aan lantaarnpalen in de binnenstad wordt een vrolijk kleurenpalet aan bloemen in bakken gehangen met als doel positiviteit en vrolijkheid uit te stralen. Daarnaast accentueren de bloemen de kenmerkende aspecten van onze prachtige stad: het water, de grachten, bruggen en pijpen. De bloemen geven letterlijk kleur aan de stad en dat stemt vrolijk en verwelkomend.
Prairiebeplanting
rairiebeplanting is een innovatieve manier van beplanten die onderhoudsvriendelijk is. De planten staan in een 8 cm dikke laag prairieva. Dat is een mengels van vulkanisch materiaal. Deze korreltjes geven onkruid veel minder kans om tussen de geplante planten te gaan woekeren. Daarnaast houdt het materiaal vocht goed vast, waardoor planten ook in tijden van droogte toegang hebben tot water. Je kunt de prairiebeplanting bekijken in het Schoenmakersperk bij het Fries Natuurmuseum, bij de rotonde aan de Snekertrekweg en aan het Stationsplein in Leeuwarden.
Bloembollen voor verwildering
Wanneer de krokussen en narcissen opkomen weten we allemaal dat het voorjaar om de hoek staat. Deze aankondiging van het voorjaar maakt niet alleen ons als mensen heel vrolijk, ook de hommels en bijen worden er blij van. Om het bloeiseizoen te verlengen plaatsen wij als gemeente zogenaamde verwilderingsbollen in de bermen. Zo bloeien de bermen al in het vroege voorjaar en voorzien we de bijen en hommels van een rijkelijk feestmaal!
Anjerperk
Als eerste gemeente in Nederland eert Leeuwarden haar veteranen met een ‘Witte Anjer perkje’. Het perkje ligt op de groenstrook aan de Amelandsdwinger in het centrum. In 2005 is de Witte Anjer in Nederland geïntroduceerd als uiting van waardering voor Nederlandse veteranen. De Witte Anjer was tijdens de Tweede Wereldoorlog één van de symbolen van verzet tegen de Duitse bezetter. De Witte Anjer kreeg door deze geschiedenis een bijzondere betekenis.
Leeuwarden gaf als eerste gehoor aan de oproep een perkje te plaatsen en goed voorbeeld doet goed volgen: ook andere gemeenten in Nederland willen een “Witte Anjer perkje”. Zo komt er een perkje in het Vondelpark in Amsterdam en sieren speciale Witte Anjer bloembakken het bordes van het stadhuis in Groningen.