Wat kan ik zelf doen

Vergroen je tuin

Vang het regenwater op

Ons klimaat verandert en dat is te merken. Steeds vaker hebben we te maken met hitte, langdurige droogte en extreme hoosbuien. Deze hoosbuien kunnen flink water overlast veroorzaken met borrelende toiletten, ondergelopen straten en kelders als gevolg. Door water (tijdelijk) op te vangen in je tuin help je mee aan het voorkomen van wateroverlast. Hoe kun jij water opslaan in jouw tuin? Hieronder een paar voorbeelden.

Plaats een regenton

Met het plaatsen van een regenton of regenwaterschutting vang je zelf regenwater op in de tuin. Zo heb je altijd een voorraad water voor je (tuin)planten wanneer het even niet regent. Plaats de ton wel in de schaduw, zo blijft het water helder en fris. En met een deksel op de ton voorkom je overlast van muggen. Je kan nu €25,- korting krijgen op een regenton bij deelnemende winkels: Hubo Grou, Auke Rauwerda, Tuincentrum Beek, Welkoop, Woudstra Doe-het-zelf, Intratuin, Gamma Leeuwarden West, Gamma Hemrik, Praxis in Stiens, Rauwerda in Stiens.

Meer informatie vind je hier.

Koppel de regenpijp los van het riool
Je kunt ook een regenpijp loskoppelen zodat het water rechtstreeks naar de tuin, wadi of wateropvangsysteem gaat. Meer informatie vind je hier.

Hoe installeer je een regenton?

Een regenton is niet moeilijk om aan te sluiten. Bekijk de video voor alle stappen.

Vervang tegels door groen

In jouw tuin kun je droogte, hitte en wateroverlast tegengaan door zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. De beplanting houdt het regenwater langer vast. Bij extreme regenval kan het water in de bodem wegzakken en het riool wordt minder belast. Groene tuinen bieden in de zomer verkoeling. En je vergroot het leefgebied van veel vogels, insecten en andere (bodem)dieren.

Leg een groen dak aan

Dat is een dak waar bijvoorbeeld gras en/ of planten op groeien. Een groendak is niet alleen mooi, ze leveren ook een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit, luchtkwaliteit en zijn goed voor de waterafvoer. Een groen dak kun je ook op een fietsenhok plaatsen.

Kies voor waterdoorlatende bestrating op de oprit

Waterdoorlatende bestrating is een manier van bestraten of materiaalkeuze die ervoor zorgt dat hemelwater gemakkelijk weg kan lopen in de ondergrond. Het zijn vaak poreuze materialen of losse materialen, maar het kan dus ook een manier van bestraten zijn. Dit noemt men ook wel waterdoorlatende steenverbanden, waardoor genoeg ruimte tussen de stenen blijft bestaan. In alle gevallen kan het water gemakkelijk weglopen in de ondergrond in plaats van via het rioleringsnetwerk.

Een gezonde bodem houdt water langer vast

De bodem is misschien wel het belangrijkste onderdeel van jouw tuin. Planten en (fruit)bomen kunnen goed groeien en in de bodem vinden veel soorten vogels en andere diersoorten hun voedsel. In een levende tuin zorgen ijverige wormen voor beluchting van de bodem. De gangen die zij aanleggen werken als regenpijpjes waardoor het water nog dieper de grond in kan. Zo creëer je een natuurlijke waterbuffer.

Vraag subsidie aan!

Van alle bovenstaande maatregelen (behalve waterdoorlatende bestrating) kun je een deel van de aanschafkosten terugvragen via de gemeente. Kijk op Subsidies groene tuin en regenwateropvang – Gemeente Leeuwarden voor alle informatie.