Vergroen je dak
Een groot deel van de daken in de gemeente Leeuwarden zijn kaal en grijs. Laten we daar verandering in brengen en de daken kleur geven! Een groen dak heeft veel voordelen, zoals het opvangen van regenwater, het koelen van de woning en het dak gaat langer mee. Doe je mee?
Wat is een groen dak?
Een groen dak helpt om water tijdelijk vast te houden en langzaam af te voeren. Vaak bestaat zo’n dak uit sedum, een vetplantje dat water opslaat in zijn blaadjes en daardoor goed tegen droogte kan. Maar een groen dak hoeft niet altijd uit sedum te bestaan. Wist je dat je ook bloemen kunt zaaien? Dat is nog beter voor de biodiversiteit.

Voordelen
Een groen dak biedt veel voordelen. Dit zijn de belangrijkste:
- Koeler in huis – Een groen dak is tot 50°C koeler dan een zwart dak, waardoor je huis aangenaam blijft en zonnepanelen beter werken.
- Waterbuffer – Het dak vangt regenwater op en laat het langzaam door, wat wateroverlast en plasvorming vermindert.
- Meer biodiversiteit – Sedum en bloemen trekken bijen en insecten aan wat goed is voor de biodiversiteit.
- Bescherming van je dak – Een groen dak beschermt tegen UV-straling, waardoor je dak tot 20 jaar langer meegaat.
- Hogere woningwaarde – In de meeste gevallen stijgt de waarde van je huis.
- Geluidsdempend – Een groen dak vermindert omgevingsgeluid, zowel van buiten als binnen.
Krijg 50% korting op een groen dak
Wil je een groen dak? Vraag dan subsidie aan via: Subsidies groene tuin en regenwateropvang – Gemeente Leeuwarden
TIP: maak altijd een foto voor en nadat je een groen dak aanlegt.

Veelgestelde vragen
Is een groen dak veilig?
Zeker! Voordat je een groen dak aanlegt controleer je eerst de constructie van het huidige dak. Dat kan een expert voor jou doen. Dit heet een constructieberekening. Een groen dak beschermd het dak en zorgt ervoor dat het dak 1,5 tot 2x langer meegaat. Daarom is een groen dak een goede investering in jouw huis.
Kan ik zelf een groen dak aanleggen?
Ja, je kunt zelf een groen dak aanleggen. Milieu Centraal heeft een handig stappenplan met foto’s die je helpen bij de aanleg.
Een groen dak aanleggen is niet moeilijk. Controleer eerst of jouw dak sterk genoeg is. Daarna volg je deze stappen:
- Wortelwerende folie plaatsen
- Drainagelaag aanleggen
- Aanbrengen van substraatplaten
- Bemesten en sproeien met water
- Beplanting aanplanten
Wat zijn groengele en groenblauwe daken?
Groengele daken zijn een groen dak met zonnepanelen. Door het groen dak blijft het koeler, waardoor de zonnepanelen beter werken en meer energie opleveren. Groenblauwe daken vangen extra regenwater op. Dit helpt bij hevige buien, waardoor wateroverlast in je tuin wordt voorkomen. Het opgevangen water kan je opslaan in een regenton of afvoeren via infiltratiekratten.
Kun je een groen dak combineren met zonnepanelen?
Ja! Het is juist een hele goede combinatie. Een groen dak houdt de temperatuur op het dak koeler. Door deze koeling kunnen de zonnepanelen efficiënter werken, waardoor ze meer energie opwekken. Dit zorgt voor meer opbrengst van zonnepanelen.
Hoe helpt een groenblauw dak bij wateroverlast?
Groenblauwe daken vangen extra regenwater op. Bij hevige regenbuien voorkomt een groenblauw dak dat je tuin onder water loopt. Dit water wordt langer vastgehouden op het dak. Je kunt het water vervolgens opslaan in een regenton of afvoeren via infiltratiekratten. Dan zakt het water gecontroleerd de grond in.
Wat heb ik nodig voor de aanleg van een groen dak?
Je hebt het volgende nodig: wortelwerende folie, een drainagelaag, substraatplaten, mest en beplanting. Al deze materialen zorgen ervoor dat het dak goed water kan vasthouden en de planten goed kunnen groeien.
Heeft een groen dak onderhoud nodig?
Een sedumdak is onderhoudsarm. Controleer één keer per jaar de afvoer van je groene dak en haal planten(resten) weg als het nodig is. Verwijder onkruid twee tot vier keer per jaar om te voorkomen dat wortels van bepaalde onkruidsoorten de waterdichte laag van het groene dak beschadigen.
Hoe lang duurt de aanleg van een groen dak?
Het aanleggen van een groen dak op (bijvoorbeeld) een schuurtje is vaak makkelijker dan je denkt: als je de spullen in huis hebt, kun je de klus meestal in één dag klaren. Bekijk daarvoor het stappenplan voor het aanleggen van een groen dak.
Wat kost een groen dak?
De kosten van een groen dak met sedummatten zijn, wanneer je het plaatsen zelf doet, ongeveer €50,- per vierkante meter. U kunt een proefberekening maken op de website van Het Groene Loket. Dan heeft u een idee hoeveel het groene dak ongeveer gaat kosten. Wist u dat u 50% van de kosten voor aanleg en materiaal terugkrijgt van de gemeente? Daar kunt u subsidie voor aanvragen.
Kan ik lekkage krijgen van het groene dak?
De kans op lekkage is erg klein, als je je groene dak op de juiste manier aanlegt, kiest voor een waterdichte laag van hoge kwaliteit en isolatiemateriaal hebt dat bestand is tegen samenpersing. Bij twijfel doe je er goed aan een expert in te schakelen.
Hoe kan ik met mijn groene dak de insecten helpen?
Kies dan in plaats van sedum voor een groen dak met inheemse planten. Bijvoorbeeld van de Cruydt-Hoeck. Er zijn ook speciale zadenmengsels met inheemse planten.