Lenny Alkemade mag zichzelf het komende jaar klimaatburgemeester van de gemeente Leeuwarden noemen. Samen met Susan Janssen- Jouwsma die dit jaar voor de tweede keer meedoet. Beide burgemeesters kregen vorige week een bos bloemen uit handen van wethouder Duurzaamheid, Evert Stellingwerf. In dit interview voelen we Lenny aan de tand over haar klimaatburgemeesterschap.
Wat was voor jou de aanleiding om je aan te melden voor klimaatburgemeester?
“Ik ben de hele dag bezig met duurzaamheid en het ventileren van mijn groene gedachtengoed. Wellicht tot irritatie van sommigen. Maar ik krijg ook veel leuke reacties en zet mensen aan het denken. Daarom heb ik mij aangemeld als klimaatburgemeester.”
“Ik kom uit een boerengezin en bij ons thuis was een gevleugelde uitspraak: ‘Wie wat bewaart, die heeft wat’. We maakten alles zelf. Wat stuk ging, was materiaal voor een volgend knutselproject. We hadden een moestuin, melk van de koe en leefden heel bewust. Alles werd hergebruikt. Niet uit zuinigheid, maar vanuit de gedachte: ‘Je hebt het en wellicht kun je het nog een keer gebruiken’. Dat heet tegenwoordig circulair, maar komt eigenlijk op hetzelfde neer. Zo min mogelijk weggooien en de waarde van materialen inzien. En alles smaakte ook een stuk lekker. Ik wil graag weer dat bewustzijn van alles wat we hebben weer bij mensen aanwakkeren.”
“Heel veel mensen gaan voorbij aan wat er in hun omgeving gebeurt. En dat vind ik zo zonde. Bijvoorbeeld het eerste roodborstje in de tuin of een zelf opgekweekte bloem die eindelijk in bloei komt. Dat zijn de momenten die ik koester en vasthoud. Zo liep ik laatst langs het Beursplein. Ik zag 2 futen in het water. Tussen al het rumoer van verkeer en mensen eromheen, maar zij hadden het leuk met elkaar. Oog hebben voor de wereld om je heen en bijdragen aan die omgeving is voor mij waar duurzaamheid begint. Ik ben ook van mening dat als je bewust leeft, je meer geniet van het leven.”
Wat laat jij straks achter?
Wie Lenny kent, weet dat ze een gedreven bezige bij is. Ze heeft de afgelopen 2 jaar veel betekent voor Bosk. Denk aan de organisatie van het politiek podium in het Bosk. Daar zijn twee moties uitgekomen. En de rechtszaak van de natuur leidde tot het opstellen van een manifest wat ze gaat overhandigen aan de tweede kamer. Ook zijn de expositie van Bosk en de duurzame markten in de centrale hal haar idee. Wat drijft Lenny om dit soort projecten op te pakken?
“Ik doe dit allemaal niet voor mezelf, maar ik wil goed voorouderschap promoten. Hoe laten we de wereld achter, onder andere voor mijn dochter en toekomstige kleinkinderen? Daar moeten we allemaal zelf een rol in spelen. Niet voor onszelf, maar onze volgende generaties. Ik keek steeds naar de jeugd om de duurzame handschoen op te pakken, maar met Bosk en de organisatie van de 8e dag heb ik gezien wat ik kan realiseren en tot stand kan brengen.”
“Dat kan ik niet alleen. Daarom probeer ik mensen bij elkaar te brengen en hen deelgenoot te maken. Dat kost veel tijd en hopelijk gaat dit gemakkelijker als klimaatburgemeester. Mijn hoop is dat we als gemeente en mensheid verbeteringen kunnen realiseren en de wereld niet slechter achterlaten.”
Iedereen mag mijn ideeën jatten
Ook thuis leeft Lenny heel bewust. Ze heeft een duurzame woning met zonnepanelen, een warmtepomp, waterdoorlatende oprit, regenton en een regenwateropvang systeem van 16 kuub onder het huis. “Daar halen we warmte uit om het huis te verwarmen en met het water spoelen we de wc door, geven we de planten water en maken we de auto schoon.”
Ook in de tuin probeert Lenny zoveel mogelijk bij te dragen aan de natuur. “Alle tegels die niet meer nodig waren heb ik elders hergebruikt. Voor mijn vakantie legde ik een groentetuin aan met een bodem van tuinafval. Ik had weinig verwachtingen dat dat goed zou komen, omdat er veel zonnige dagen aankwamen. We komen na 10 dagen terug en tot mijn verbazing waren alle groentes explosief gegroeid. Terwijl ze maar weinig water hebben gehad. In juli heb ik nog bloemzaden gezaaid. Die staan nu nog in bloei. Wat een feest! Van het restant groente oogst hebben de insecten weer dankbaar gebruik van gemaakt. Ook proberen we het regenwater beter vast te houden in de tuin door gaten van 50 cm diep te gegraven. Achter struiken waar we toch nooit komen.”
“Dit zijn allemaal low budget dingen die iedereen kan doen. Als iedereen zo zou leven, kijk dan eens wat we kunnen bereiken. Het is niet moeilijk en iedereen mag mijn ideeën jatten. Begin gewoon. Met kleine stapjes kun je zoveel bereiken.”
Je bent nu het hele jaar klimaatburgemeester van Leeuwarden. Wat ga je met deze nieuwe titel doen?
“Friesland telt nu zo’n 4 klimaatburgemeesters. Dat mogen er toch wel meer zijn. Het zou mooi zijn als volgend jaar iedere gemeente een klimaatburgemeester heeft. Dat is mijn missie voor dit jaar. Verder probeer ik ook binnen de organisatie iets te doen, zoals een duurzame relatiegeschenkengids, een burgerberaad en een biobased expositieruimte in de hal. Waarbij we bijvoorbeeld iedere 6 weken een ander thema laten zien. Dit hoeft geen duurzaam thema te zijn, maar hopelijk kunnen we hiermee wel laten zien wat we als gemeente doen. En daarmee de afstand tussen inwoners en de overheid kleiner maken. Daarnaast zijn we in de organisatie ook bezig met het uitwerken van de boskmoties, de duurzame markt op 15 november en het opzetten van een greenoffice. Er komt een boskboom bij het stadhuis en ik ben heel erg benieuwd wat er uit het manifest komt. Uiteraard is er op 15 november de Duurzame markt en wil ik ook gaan kijken of ik deze provincie breed kan organiseren. Er is nog genoeg te doen.”
“Mijn ambitie is meer, meer, meer op het gebied van duurzaamheid. Ik ben vast in 1 jaar niet klaar om dat allemaal te organiseren ’zegt Lenny lachend. “Ik vind het heel mooi dat ik deze rol mag oppakken. En zou graag zien dat iedere gemeente een klimaatburgemeester heeft. Het zou mooi zijn als er een goed netwerk ontstaat en er nog meer aandacht voor deze onderwerpen komt en we nog meer mensen kunnen activeren.”
Lenny Alkemade