Reuzenberenklauw

Reuzenberenklauw

De Europese Unie plaatste de reuzenberenklauw op de lijst van ongewenste invasieve exoten. Gemeenten zijn nu verplicht om de plant te verwijderen. De gemeente Leeuwarden gebruikt geen gif bij de bestrijding. 

De Reuzenberenklauw kan 2 tot 3 meter hoog kan worden en bloeit vanaf half juni met witte bloemen in schermen die tot 50 cm in doorsnee zijn. De zaden blijven tot 7 jaar kiemkrachtig. De grote plant verdringt andere, inheemse soorten. Daarbij kan het sap van de Reuzenberenklauw blaren geven op de huid of leiden tot ernstige brandwonden in combinatie met zonlicht. Wees daarom altijd heel voorzichtig in nabijheid van deze reuzenplant! 

Er zijn verschillende “haarden” van berenklauw, waarbij soms tot wel 1.000 planten staan. Deze worden van buiten de haard naar binnen toe bestreden. 

De gemeente Leeuwarden bestrijdt de reuzenberenklauw op verschillende manieren en doet sinds een aantal jaren diverse proeven. Steken, maaien, schapen en varkens, boren en knippen zijn de methoden die nu gehanteerd worden.

Schapen en varkens

Deze dieren vinden de reuzenberenklauw heerlijk! Varkens zetten we op terreinen jaarrond in en schapen worden selectief gedurende korte perioden ingezet.  Naast de reuzenberenklauw hebben de varkens ook nog een aparte voederbak. De varkens grazen op plekken die goed afsluitbaar zijn. De schapen komen als de reuzenberenklauw volop groeit. Na zeven jaar zou de reuzenberenklauw op deze plek uitgeroeid kunnen zijn.

Boren

Uitboren van berenklauw wordt gedaan bij jonge planten buiten de “haarden” Alleen als de haarden op gevaarlijke plekken staan, zoals speeltuinen, wordt er geboord, Dit wordt gedaan door een speciaal ontwikkelde boorkop met een pin en messen aan de onderkant. De gaten worden opgevuld met grond of zand. 

Knippen bloemschermen

Het wegknippen van de bloemschermen wordt gedaan op plekken waar de berenklauw geen gevaar oplevert. Hiervoor hebben we een speciale gebogen snoeischaar ontwikkeld. Exact op het juiste moment, als de buitenste bloemen wit zijn en de binnenste groen, wordt de bloem eruit geknipt. Dit is omstreeks juni en juli. Dit voorkomt dat de plant zaad gaat zetten en kan zich daardoor niet voortplanten en sterft af. Dit doen we vooral in de grote haarden en daardoor kunnen die niet meer uitzaaien en krimpen ze in. Dit wordt per haard zeven jaar achter elkaar gedaan.